Paras klapikone – Vertailussa 10 parasta

Paras klapikone

Paras klapikone vertailu kertoo kaikista tehokkaimmat, edullisimmat ja turvallisimmat tavat pilkkoa polttopuita. Vertailun kriteereinä on käytetty muun muassa pilkkomisnopeutta, hintaa ja voimaa. Klapikoneita on olemassa useita eri malleja kymmeniltä erilaisilta valmistajilta, jonka vuoksi juuri oikeanlaisen mallin löytäminen voi olla vaikeaa. Siksi tässä yleiskone-vertailussa olemme käyneet kaikki yleisimmät klapikoneet läpi ja valinneet juuri ne parhaat tähän listalle.

Klapikone usein ostetaan, kun puita ei enää jakseta pilkkoa itse. Puiden pilkkominen kirveellä on aikaa vievää, raskasta ja jopa vaarallista. Suomessa sattuu kirveen kanssa vuosittain pahoja onnettomuuksia, kun se lipeää kädestä polttopuita pilkkoessa. Siksi halkomakonetta voidaan pitää järkevänä valintana, varsinkin silloin kun polttopuita on paljon pilkottavana.

Mikä on vuoden 2023 paras klapikone?

Tämän klapikoneiden vertailun voittaja ja valintamme vuoden 2023 parhaaksi halkomakoneeksi valikoitui Timco 22 t pikahalkomakone. Oikeastaan vastaus kysymykseen on paljon monimutkaisempi. Klapikoneita on paljon jokaiseen eri tarkoitukseen, hintaan ja kategoriaan.

Paras klapikone vertailu 2023 lyhyesti

  1. Timco 22 t Pikahalkomakone – Vuoden 2023 paras klapikone.
  2. Traktorikäyttöinen halkomakone 14 t – Paras traktorikäyttöinen halkomakone.
  3. Timco klapikone polttomoottorilla 8 t – Polttomoottori halkomakone.
  4. Pilkemaster EVO 36 – Iso traktorikäyttöinen klapikone.
  5. LSH 370/4 4T halkomakone – Paras edullinen halkomakone.
  6. LSV 550/6 6t – Pysty klapikone.
  7. Timco 8t pikahalkomakone – Kineettinen halkomakone.
  8. Timco pystymallinen halkomakone 10t – Pystymallinen klapikone.
  9. LS6T-52HU halkaisukone – Hyvä puunhalkaisukone.
  10. Timco 8 t halkomakone – Kaksinopeuksinen halkomakone.

Parhaat halkomakoneet 2023

Alapuolelta löydät parhaimmat halkomakoneet tämän hetkisiltä markkinoilta. Löydä juuri se oikea klapikone itsellesi eri budjeteista ja ominaisuuksista riippuen.

1. Paras klapikone: Timco 22 t Pikahalkomakone

Timco 22 t Pikahalkomakone

Tämän vertailun paras klapikone on Timco 22 t pikahalkomakone. Se tarjoaa kaikki tarvittavat ominaisuudet, mitä halkomakoneelta voi vain tällä hetkellä toivoa.

Timco 22 t tarjoaa Ducarin 6,5 hevosvoiman polttomoottorin, jonka vuoksi sähköä ei tarvita. Sähköttömyys tekee tästä halkomakoneesta erityisen hyvän, koska sen voi kuljettaa suoraan mukanaan metsään tai muualle, missä sähköä ei ole saatavilla. Laite on nimensä mukaisesti pikahalkomakone ja se pilkkoo yhden klapin vain noin kolmessa sekunnissa.

Kone tarjoaa runsaat säätövarat ja se on mahdollista kääntää vaakamallista myös pystyasentoon. Parhaan klapikoneen siirtely onnistuu myös mutkitta. Renkaina toimii 16 tuuman isot ilmakumipyörät, joilla pääsee vaikeammassakin maastossa. Kaiken lisäksi halkomakoneesta löytyy vetokoukku, jonka avulla sen saa kätevästi esimerkiksi auton perään.

Tehokas 6,5 hevosvoiman moottori tarjoaa 22 tonnia halkaisutehoa, joka riittää isompienkin puiden halkaisemiseen. Yleensä kotikäyttöisissä vehkeissä löytyy noin seitsemän tonnia tehoa, mutta tästä sitä löytyy lähes kolme kertaa enemmän. Isompien ja raskaimpienkin puiden halkaisu tulee onnistumaan mutkitta tällä ammattilaisvehkeellä.

Puiden maksimihalkaisija laitteen kanssa saa olla 330 mm tai 33 senttimetriä. Puolestaan puilla saa olla pituutta 610 mm tai 61 senttimetriä. Yleensä perinteisistä klapikoneista löytyy noin 52 senttimetrin pituusraja, jonka tämä laite yrittää roimasti. Kokonaisuudessaan Timco 22 t pikahalkomakone on paras halkomakone ammattilaiskäyttöön.

2. Paras traktorikäyttöinen halkomakone: Halkomakone 14 t

Paras traktorikäyttöinen halkomakone: Halkomakone 14 t

Halkomakone 14 t on paras traktorikäyttöinen halkomakone. Tämä klapikone ottaa voimansa suoraan traktorin ulosottohydrauliikasta, jonka vuoksi siitä löytyy riittävä teho jopa massiivisen isojen puiden halkomiseen. Laitteeseen saa laittaa yli metrin pitkän puupalikan maksimipituuden ollessa 108 senttimetriä.

Traktorikäyttöinen halkomakone nimensä mukaisesti kiinnittyy suoraan traktorin veto- ja työntövarteen, jonka vuoksi sen kulman saa säädettyä erittäin helposti. Halkomakoneesta löytyy tehoa 14 tonnia, joka riittää hyvin isompienkin halkojen pilkkomiseen. Tehoa löytyy puolet enemmän, kuin tavallisista halkomakoneista yleensä.

Halkojen pilkkomisnopeus riippuu lähinnä hydraulipumpun tuoton mukaan, jonka vuoksi sillä ei ole olemassa mitään kiinteää pilkkomisnopeutta. Traktorikäyttöisestä klapikoneesta löytyy ristihalkaisuterä ja se kiinnitetään traktorin 3-pistenostolaitteeseen tehden siitä erittäin tehokkaan pilkkomiskoneen. Kiteytettynä halkomakone 14t on paras traktorikäyttöinen halkomakone, jonka avulla puiden pilkkominen onnistuu erittäin turvallisesti, nopeasti ja kätevästi.

3. Polttomoottori halkomakone: Timco klapikone polttomoottorilla 8t

Timco klapikone polttomoottorilla 8 t

Jos haluat pilkkoa mahdollisimman nopeasti klapipuita, kannattaa kääntyä Timco 8T polttomoottori klapikoneen puoleen. Laitteen sähköttömyys tekee siitä erityisen kätevän, koska silloin klapikoneen saa otettua mukaan minne tahansa haluaakin.

Klapikoneesta löytyy 4-tahtinen, 6,5 hevosvoimainen polttomoottori, joka tarjoaa 8 tonnin halkaisuvoiman. Perinteisten klapipuiden pilkkominen onnistuu tämän teholuokan laitteella kätevästi. Puiden halkaisupituus saa olla enintään 520 mm tai 52 senttimetriä. Puolestaan halkaisupaksuutta puilla saa olla enintään 350 mm eli 35 senttimetriä.

Halkomakoneen pohjasta löytyy todella jämäkän tuntuiset pyörät laitteen siirtelyä varten. Pyörät todellakin tulevat tarpeeseen laitteen painaessa 87 kiloa. Ison painon ansiosta laite on todella jämäkän tuntuinen, eikä se turhaan hytky ympäriinsä. Kokonaisuudessaan Timco klapikone 8t polttomoottorilla on yksi parhaista klapikoneista, kun tarkoituksena on polttopuiden halkominen.

4. Iso traktorikäyttöinen klapikone: Pilkemaster EVO 36

iso traktorikäyttöinen klapikone

Pilkemaster EVO on todella iso traktorikäyttöinen klapikone joka kestää pitkään. Pilkemaster EVO tarjoaa ergonomista työskentelyä sen käyttäjäänsä mukautuvan rungon ansiosta, jonka ansiosta pystyt säätämään työasentosi erittäin ergonomiseksi. Tämä traktorikäyttöinen klapikone soveltuu erityisesti niille, jotka haluavat nauttia nopeasta ja mutkattomasta työskentelystä.

Laite saa tehonsa traktorin poltto- tai sähkömoottorista sekä myös molempien samanaikainen käyttö on täysin mahdollista. Sähkömoottorilla tehoa tulee 7,5 kilowattia, kun taas polttomoottorin teho on 14 hevosvoimaa. Halkaisuvoimaa laitteesta löytyy 2 – 8 tonnia, jonka vuoksi se soveltuu hyvin puiden pilkkomiseen. Hydraulinen halkomakone on hyvä vaihtoehto, kun kirveellä heiluminen ei enää huvita.

Halkomakoneen sylinteriin saa laittaa enintään 60 senttimetriä pitkän halon, joka on tyypillistä tämän kokoluokan laitteelle. Puun maksimihalkaisija saa puolestaan olla 36 senttimetriä.

Pilkemaster EVO klapikone tarjoaa halkaisun 2-8 osaan käyttäen erilaisia teriä. Näin voit sahata myös useampia puita kerrala ja halkaista ne vain yhden liikkeen tekniikalla. Kokonaisuudessaan Pilkemaster EVO on hyvä iso traktorikäyttöinen klapikone, jonka avulla puiden halkaisu onnistuu nopeasti ja ergonomisesti.

5. Paras edullinen halkomakone: LSH 370/4 4T halkomakone

LSH 370/4 4T halkomakone

LSH 370/4 4T halkomakone on paras edullinen halkomakone. Tämä halkomakone on kaikista paras vaihtoehto polttopuiden pilkkomiseen silloin, kun miettii tarvitseeko halkomakonetta ollenkaan. Laite on pieni, jonka vuoksi se mahtuu kätevästi varastoon, eikä vie sieltä paljon tilaa. Laitteen pienen koon ansiosta se painaa vain 40 kiloa, jonka vuoksi sen liikutteleminen on helppoa.

LSH 370/4 tarjoaa 1500 watin sähkömoottorin, jonka avulla saa 4 tonnia puristusvoimaa. Puiden maksimipituus saa kuitenkin olla 370 mm eli 37 senttimetriä, joten laite soveltuu täydellisesti pienempien puiden pilkkomista varten. Laitteen pienestä koosta huolimatta se on todella ergonominen käyttää.

LSH 370/4 tarjoaa myös kahden käden toiminnon. Laitteen kuoret on valmistettu metallista ja halkaisukiila on kätevästi hitsattu suoraan kiinni, jonka vuoksi se ei turhaan heilu puita pilkkoessa. Kokonaisuudessaan LSH 370/4 4T halkomakone on paras halkaisukone kotikäyttöön.

6. Pysty klapikone: LSV 550/6 6t halkomakone

Pysty klapikone

Tämän klapikone vertailun kuudennelle sijalle pääsi LSV 550/6 6t halkomakone, joka on paras pysty klapikone. Pystymallinen klapikone on hyvä vaihtoehto, kun haluaa turvallisesti ja ergonomisesta paljon halkoja pinoon. Siksi pystymallista halkomakonetta usein pidetäänkin parempana vaihtoehtona perinteiseen vaakamalliin verrattuna.

LSV 550/6 tarjoaa kuusi tonnia työntövoimaa, jonka vuoksi sillä voi kätevästi pilkkoa myös paksumpia puita. Halon maksimipituus saa olla 55 senttimetriä, joka on tyypillistä tämän kokoluokan laitteelle. Painoa itse laitteella on 97 kiloa ja sen pyörien ansiosta sitä on helppo liikutella ympäriinsä.

AL-KO 6t LSV 550/6 toimii loistavasti myös ohuemmilla haloilla, josta toimituksemme antoi tälle klapikoneelle lisää pisteitä. Ohuet halot pilkkoutuivat oikein mallikkaasti, jonka vuoksi laite on hyvin monikäyttöinen ja siihen sopii kaikenlaiset puut.

Laitteen alusta on todella tasainen ja tukeva, jonka vuoksi se on jämäkkä myös hieman epätasaisemmalla maalla. Vehje seisoo todella tukevasti paikallaan eikä turhaan heilu ympäriinsä. AL-KO LSV 550/6 tarjoaa myös lisäominisuuksia, kuten ristihalkaisuterän. Kokonaisuudessaan AL-KO LSV 550/6 6t on paras pystymallinen klapikone, joka on ansainnut paikkansa vertailun kärjesssä sen ergonomin ja pilkkomistehon vuoksi.

7. Kineettinen halkomakone: Timco 8T pikahalkomakone

Kineettinen halkomakone

Tämän halkomakone testin ja vertailun seitsemännes sija menee Timco 8T pikahalkomakoneelle. Kineettiset eli ns. pikahalkomakoneet ovat täysin uudenlaisia halkomakoneita. Kineettinen klapikone on todella nopea, koska sen halkaisuvoima perustuu vauhtipyörän nopeudesta tulevaan iskuvoimaan, jonka ansiosta se pystyy pilkkomaan halkoja nopeasti. Kineettisten halkomakoneiden kanssa ei koskaan käytetä ristihalkaisuterää.

Tästä Timcon 8T pikahalkomakoneesta löytyy halkaisuvoimaa 8 tonnia ja sen teho on 2,2 kilowattia eli huimat 2200 wattia. Pikahalkomakoneet ovat tyypillisesti sähköllä toimivia, kuten myös tämä Timcon laite. Sähkökäyttöisen klapikoneen hyöty on se, että sen avulla se saa otettua vauhtipyörästään voiman, jonka vuoksi se on noin kuusi kertaa nopeampi, kuin fossiilisilla polttoaineilla toimivat halkomakoneet.

Laitteen kanssa saa pilkottua puun vain noin kahdessa sekunnissa, jonka vuoksi sen avulla saa isommankin puukuorman pilkottua nopeasti ja helposti. Tämä Timco 8T klapikone tarjoaa sähkömoottorin, jonka kaksi isoa vauhtipyörää mahdollistaa pöllien nopean halkaisun ja työntövarren palauttamisen takaisin. Näin klapien pilkkomisesta saadaan entistä nopeampaa.

Laitteen avulla pystyy pilkkomaan jopa yli metrin pituisia puita ja maksimi pituus puille on 103 senttimetriä. Puolestaan puiden halkaisija saa olla 40 senttimetriä. Laite istuu itsessään hyvin korkealla noin 106 senttimetrin korkeudessa, jonka vuoksi sen kanssa on todella ergonomista työskennellä. Timco 8T halkomakone on myös todella turvallinen, koska siinä on integroitu halkaisupöytä. Kokonaisuudessaan Timco 8T on paras kineettinen klapikone.

8. Pystymallinen klapikone: Timco 10T halkomakone

Pystymallinen halkomakone

Tämän klapkone vertailun kahdeksannen sijan sai Timco 10T halkomakone, joka on hyvä pystymallinen halkomakone. Tämän laitteen avulla puita ei tarvitse nostaa korkealle ja kätevien pyörien avulla laitteen siirtely onnistuu helposti. Pystymallinen halkomakone on siksi hyvä valinta, jos haluaa ergonomisen laitteen, jonka avulla pilkkoo polttopuut.

Timco 10T Halkomakoneesta löytyy nimensä mukaisesti huima 10 tonnin työntövoima. Kaiken lisäksi tämä klapikone toimii sähköllä ja se tuottaa 3000 watin eli 3 kilowatin voiman. Tämän laitteen avulla voit pilkkoa yli metrin pituisia puita, joiden maksimipituus saa olla 104 senttimetriä. Laite soveltuu siis hyvin leivinuuneissa ja muissa lämpökattiloissa käytettäville isommillekin puille. Laitteen kanssa voi myös hyödyntää apupölkkyä, jonka avulla myös pienempien puiden pilkkominen onnistuu mutkitta. Tässä monikäyttöisessä halkomakoneessa on todellakin hinta-laatusuhde kohdillaan.

Toinen pystymallin hyöty on se, että se säästää paljon tilaa varastosta perinteiseen vaakamalliin verrattuna. Tämä Timco 10T halkomakone on myös todella turvallinen, kun kahden käden käyttökytkin estää käsiä jäämästä väliin. Kiteytettynä tämä Timcon 10T halkomakone on paras pystymallinen klapikone tosikäyttöön.

9. Hyvä puunhalkaisukone: LS6T-52HU 6t

Hyvä puunhalkaisukone

Jos olet etsimässä kohtuuhintaista ja hyvää puunhalkaisukonetta kannattaa kääntyä Timco LS6T-52HU 6t halkomakoneen puoleen. Tämä on todella tehokas, mutta edullinen puunhalkomiskone, jonka avulla pilkot polttopuut hetkessä. Timco on merkkinä varsin tunnettu klapikoneiden valmistaja ja se tunnetaan erityisen sen hyvästä laadusta.

Tämä puunhalkomiskone on varustettu sähkömoottorilla. Sen etu polttomoottorikoneeseen verrattuna on sen nopeus. Toisaalta sähkökäyttöinen halkomakone voi olla vaikea ottaa mukaan keskelle metsään, koska se ei saa mistään virtaa. Sen takia sähkökäyttöiset halkomakoneet toimii hyvin esimerkiksi mökin pihalla, jossa on sähkölähde lähellä.

Puristusvoimaa sähköllä toimivasta klapikoneesta löytyy 6 tonnia, jonka ansiosta puiden pilkkominen onnistuu nopeasti ja tosi helposti. Laitteen moottorin kokonaisteho on 2200 wattia eli 2,2 kilowattia. Tämän klapikoneen kanssa puun maksimipituus saa olla 52 senttimetriä ja sen halkaisija saa olla 25 senttimetriä pitkä.

Laitteen pohjasta löydät pyörät, joiden avulla se on helppo siirtää varastosta ulos. Pyörällinen teline on todella näppärä, jonka kanssa laitetta on helppoa liikuttaa. Kaiken lisäksi laite tarjoaa ergonomisen työskentelykorkeuden. Kiteytettynä Timco LS6T-52HU on hyvä puunhalkomiskone.

10. Kaksinopeuksinen halkomakone: Timco 8T halkomakone

Klapikone testin viimeiselle, mutta ei vähäisemmälle sijalle päätyi Timcon 8T kaksinopeuksinen halkomakone. Tästä klapikoneesta löytyy nopea vain 5 sekunnin liike, jonka avulla puut halkeavat nopeasti polttopuiksi. Merkkinä Timco on tunnettu sen kestävistä ja laadukkaista klapikoneistaan.

Tämä Timcon klapikone tuottaa 8 tonnin halkaisuvoiman ja se tarjoaa kaksi eri nopeusvaihtoehtoa. Sähköllä toimivassa halkaisukoneessa riittää voimaa polttopuiden tekoon ja koneeseen mahtuu 52 senttimetriä pitkät puut. Maksimihalkaisija puille on 30 senttimetriä, jonka ansiosta paksummatkin tukit mahtuvat sisään. Kahden eri nopeusvaihtoehdon tarjoavan klapikoneen nopein vaihtoehto pilkkoo puut vain viidessä sekunnissa.

Laitteen mukana tulee jalusta, jonka avulla pilkkominen onnistuu mukavan ergonomisesti. Kaiken lisäksi jalusta on säädettävä, jonka ansiosta se sopii myös hyvin eri pituisille henkilöille. Halkomakoneen käyttö ja siirtäminen on helppoa pohjaan kiinnitettyjen pyörien avulla. Halkomakoneen sähkömoottorin teho on 2100 wattia, jonka ansiosta se pilkkoo raskaammatkin puut. Kiteytettynä Timcon 8T halkomakone on paras kaksinopeuksinen halkomakone.

Usein kysytyt kysymykset klapikoneista

Alle on listattu useimmiten kysytyt kysymykset liittyen halkomakoneisiin. Annamme myös vinkkejä yleisesti klapikoneen etsijöille ja pyrimme vastaamaan mahdollisimman perusteellisesti klapikoneen ostajan tarpeisiin.

Miksi klapikone kannattaa hankkia?

Klapikone tulee erityiseen tarpeeseen silloin, kun tarkoituksena on suuren puukuorman pilkkominen klapeiksi. Monet varmasti tietävät, että märkä, kostea tai tuore puu ei syty ja, jos se syttyy, se palaa kituen. Silloin puut menevät todellakin hukkaa ja niiden lämmitysarvo on olematon. Puolestaan halkomakoneiden ja klapikoneiden avulla puut saa täysin rutikuiviksi. Halkomakoneen avulla pystyt pilkkomaan niin märän, kostean kuin tuoreenkin puun nopeasti ja yksinkertaisesti. Klapikone osaa pilkkoa puut juuri oikeanlaisella tavalla ja juuri sopivan kokoisiksi, jotta ne kuivuvat mahdollisimman hyvin. Kun puut on tehty klapikoneella ne on todella helposti syttyviä ja ne antavat todella paljon enemmän lämpöenergiaa huonosti pilkottuihin puihin verrattuina.

Tietenkin perinteisellä kirveellä voi myös yhtä hyvin pilkkoa puita ja kun oikean tekniikan osaa puut halkeavat myös oikein mainiosti. Kuitenkin jos puita on runsas määrä ja tarkoituksena on omien puiden lisäksi myös auttaa naapuria, ystävää tai perhettä tulee halkomakoneesta todella suuri apuväline. Pikahalkomakoneilla eli ns. kineettisillä halkomakoneilla klapeja saa pilkottua nopealla tahdilla, vain kaksi sekunttia yhtä pölkkyä kohden.

Toinen syy klapikoneen hankkimiseen on se, jos pilkot polttopuita ympäri vuoden. Silloin klapikoneelle tulee käytännössä jatkuvaa käyttöä. Silloin halkomakoneesta on hyötyä, koska se on aina valmiudessa saamaan sytytyspuut halottua ja kuivumaan. Kun halkomakone löytyy varastosta saa laitteen nopeasti käyttöön ja uudet polttopuut takkaan tuota pikaa.

Kolmas hyvä syy halkomakoneen ostoon on se, jos kiinteistössäsi on useampia tulipesiä. Monet ostavat klapikoneen, kun heidän sauna, talo ja mökki lämpenevät puilla. Silloin mikään ei ole mukavampaa kuin ottaa varastosta hyvin kuivuneet klapit suoraan tuottamaan lämpöä. Varsinkin talven pakkaspäivinä klapikone saa täysin uudenlaisen arvostuksen.

Neljäs hyvä syy klapikoneen ostoon on se, että perinteisellä kirveellä hakkaaminen vie paljon fyysisiä voimavaroja. Kun halkomakone hoitaa pilkkomisen puolesta kroppa rasittuu vähemmän, jolloin voit keskittyä oikeasti itselle mieluisaan liikuntaan. Paikat ovat vähemmän jumissa ympäri kroppaa, kun takomisen sijaan kone hoitaa pilkkomisen puolestasi.

Turvallisuus on myös tärkeä kriteeri klapikoneen hankinnalle. Vaikka monet eivät pelkää kirveen käyttöä, tapahtuu sen kanssa kuitenkin vuosittain monia vahinkoja. Olen kuullut useampia tarinoita siitä, miten klapipuita pilkkoessa kirves on lipsahtanut ja se on osunut jalkaan vaatien ambulanssilla nopeaa pääsyä sairaalaan. Halkomakoneen ostaminen kannattaa varsinkin silloin myös turvallisuus syistä, kun oma sihti ei ole kaikista parasta mahdollinen ja kirves on lipsahdellut hieman ohi aiemminkin. Myös tylsät kirveenterät ja hankalat halkomispaikat voivat koitua kohtaloksi.

Miten halkomakonetta käytetään?

Halkomakoneen käyttö on todella helppoa usein mallista riippumatta. Laitteissa on kuitenkin mallikohtaisia eroja, mutta niiden toimintaperiaate on usein pääpiirtein sama. Halkomakonetta käytetään yleensä siten, että puupölli asetetaan halkomakoneen pöllipaikkaan, jonka jälkeen käännetään katkaisijasta tai vedetään vivusta. Tämän jälkeen halkomakoneessa oleva halkaisusylinteri käyttää halkomisvoimaansa ja iskee puuhun siten, että halkaisee koko pöllin klapeiksi. Halkomakoneet on usein suunniteltu hyvin turvallisiksi ja varsinkin uudet mallit ovat täynnä moderneja turvaominaisuuksia. Halkomakoneiden turvallisuusominaisuuksiin kuuluu muun muassa kahden käden käyttöominaisuus, jonka avulla laitetta ei voi käyttää ellei kummatkin kädet ole käytössä. Tämän takia et voi laittaa käsiä halkomakoneen sylinterin ja sen halkaisulevyn väliin vahingossa samalla kun kone menee päälle.

Miten valita klapikone?

Klapikoneen valinta on helppoa, kun tietää mitä tarkoitusta varten se tulee. Tästä vertailusta löysit kymmenen parasta halkomakonetta, jotka kaikki ovat todella varmoja valintoja. Mallit vaihtelevat vaakamalleista pysymalleihin ja niiden käyttövoimalähteet vaihtelevat. Myös puiden maksimihalkaisijoihin ja pituuksiin kannattaa kiinnittää huomiota klapikonetta ostaessa.

Suosittelen selvittämään pölkkyjesi keskimääräisen pituuden ja paksuuden, jotta varmistut niiden koosta. Sen jälkeen vertaile eri mallien maksimi halkojen pituuksia ja leveyksiä. Näin pystyt varmistumaan siitä, että valitset juuri sen parhaan puunhalkaisukoneen itsellesi. Yleensä perusmalleissa muun maksimipituus on 52 senttimetriä ja leveys on noin 25 – 30 senttimetriä. Puolestaan isoimmissa malleissa, joita löydät myös tästä vertailusta voi löytyä huomattavasti leveämpi kita. Näissä isoimmissa malleissa pölkkyt saavat usein olla jopa yli metrin pituisia.

Toinen asia johon kannattaa kiinnittää huomiota on halkomakoneen käyttövoima. Klapikoneita on sähkö-, bensiini-, ja hydrauliikkakäyttöisiä. Kaikista tyypillisin valinta on usein sähköinen klapikone. Sähköiset klapikoneet ovat ns. kineettisiä halkaisukoneita, joiden ansiosta ne pystyvät pilkkomaan puut vain kahdessa sekunnissa. Sähkön etu on sen päästöttömyys eli siitä ei lähde ylimääräisiä pakokaasuja ilmaan. Toisaalta polttomoottorilla toimiva klapikone tulee tarpeeseen, jos on syvällä metsässä tai pihalla ei ole saatavilla sähköpistokkeita. Myös yleensä kaikista tehokkaimmissa klapikoneissa on polttomoottorit, joiden avulla ne saavat kaikista suurimman halkaisuvoiman. Peruskäyttöön esimerkiksi mökin pihalle soveltuu sähkömoottoriset klapikoneet monille parhaiten. Puolestaan ammattilaiset usein suosivat joko polttomoottorilla toimivia tai traktorin perään kiinnitettäviä klapikoneita. Hydrauliikkaa hyödyntävät klapikoneet ottavat voimansa esimerkiksi traktorista, jonka vuoksi ne saavat itseensä todella ison halkaisutehon, jolla pilkkoo isompiakin pöllejä.

Vaaka vai pystymallinen klapikone?

Kannattaako hankkia vaaka- vai pystymallinen halkomakone on kysymys, jota monet ensimmäisen halkomakoneen ostajat pohtivat. Vaakamallinen halkomakone on kaikista yleisin puunhalkomiskone malli, kun taas puolestaan pystymalliset ovat usein vahvempia puristusvoimansa puolesta.

Pystymallin halkomakone pilkkoo puut nimensä mukaisesti pystysuoraan alaspäin, jolloin se saa paljon enemmän tehoa itseensä. Sen vuoksi pystymalliset klapikoneet tarjoavatkin usein jopa 20 tonnin puristusvoiman, jolla halkeaa jopa todella kovat ja isot tukit. Pystymallisten halkomakoneiden toinen etu on se, että niihin mahtuu pidemmät pöllit. Usein monet pystymallin klapikoneet mahdollistavat jopa yli metrin pituisten pölkkyjen pilkkomisen. Vaakamalliin verrattuna pystymallisessa klapikoneessa voi myös usein työskennellä ergonomisemmin seisten, jonka vuoksi se on käyttömukavuutensa puolesta miellyttävämpi.

Vaakamallin halkomakone toimii perinteisemmällä ja usein varmemmalla tavalla. Ne perustuvat perinteiseen vaakapuristukseen ja niiden aiheuttama voima tarjoaa riittävän puristusvoiman lähes kaikille puupölkyille. Vaakamalliset koneet usein helpottavat puiden halkomista, koska niiden päälle saadaan puupölli ns. makaamaan alusta päälle, joka helpotttaa puiden halkomista.

Kineettinen halkomakone eli pikahalkomakone

Monella liittyy kineettiseen halkomakoneseen kokemuksia, jotka on positiivisia. Kineettinen klapikone tarkoittaa halkomakonetta, jotta toimii sähköllä ja nopeasti. Niiden halkaisuvoima perustuu vauhtipyörän nopeudesta saatuun iskuvoimaan, jonka vuoksi ne toimivat erityisen nopeasti. Kineettisten halkomakoneiden kanssa voi suosiolla unohtaa ristihalkomaterän.

Pikahalkomakone eli kineettinen halkomakone pilkkoo klapipuut jopa kuusi kertaa nopeammin kuin perinteinen puunhalkomiskone. Pikahalkomakone halkoo pöllin alle kahdessa sekunnissa, jonka vuoksi se on erityisen nopea ja tehokas. Pikahalkomakone tulee erityisesti tarpeeseen silloin, kun lastina on iso määrä puuta. Kineettinen halkomakone tarkoittaa samaa asiaa kuin pikahalkomakone, koska niiden molempien toiminta perustuu varmatoimisen sähkömoottorin toimintaan.

Polttomoottorikäyttöinen halkomakone vai sähkökäyttöinen?

Sähkö- vai polttomoottori klapikoneeseen on kysymys, jota monet ostajat pohtivat pitkään. Käytännössä polttomoottori halkomakone on ainoa vaihtoehto, jos aiot pilkkoa puita keskellä metsää, missä sähköä ei ole saatavilla. Polttomoottorikone on siis parempi, kuin sähkö silloin, kun halontapaikalla ei ole tarjolla sähkövirtaa. Polttomoottori toimii parhaiten siis sähköttömillä alueilla, metsässä tai muuten kaukana verkkovirrasta. Varmatoiminen polttomoottorikone toimii kaikkialla maailmassa huoletta ja aina silloin kun haluat.

Sähkökäyttöinen klapikone voittaa polttomoottorikäyttöisen klapikoneen silloin, kun sähköä on saatavilla. Sähköinen klapikone toimii erinomaisesti liiterissä, mökilla tai maatilalla sekä myös sisäkäytössä. Sähköinen klapikone ei tuota turhaan päästöjä siellä missä sitä käytät, vaan jossain muualla missä sen saama sähkö tuotetaan. Näin pystyt nauttimaan raikkaasta ilmanlaadusta kotipihallasi. Toinen sähkökäyttöisen klapikoneen ehdoton etu on se, että sen kanssa ei tarvitse käyttää kuulosuojaimia. Usein lähes kaikkien polttomoottorilla varustettujen klapikoneiden kanssa kuuluu käyttää suojavarusteita, kuten kuulosuojaimia, koska niistä lähtee kova melu. Toisaalta kova melu osoittaa sen, että laitteessa on tehoa.

Hydraulinen halkomakone traktoriin

Traktorin hydraulihalkomakone on todella kovien puiden pilkkomiseen soveltuva valinta. Suosittelen traktorikäyttöisen halkomakoneen ostoa silloin, kun yhteensopiva traktori löytyy jo valmiiksi tallista ja tarkoituksena on todella suurien halkojen pilkkominen. Traktorin hydraulihalkomakone pilkkoo jopa naurettavan isot puut vaivatta, koska se ottaa käyttövoimansa suoraan traktorista. Näin puristustehoa saadaan järkyttäviä määriä irti.

Hydrauliklapikone on hyvä valinta ammattimaiseen käyttöön, jossa omaa metsää pilkotaan järjestelmällisesti. Traktorin hydraulikone ajaa käytännössä saman asian muuten kuin polttomoottorilla toimvia halkomakone. Molemmat toimivat missä vain ja ovat tehokkaita sekä niistä lähtee kova ääni. Toisaalta hydraulikone on vielä parempi, kuin polttomoottorikone, koska sen avulla ei pysty pilkkomaan todella pitkiä puita. Hydraulinen kone voittaa perinteisen polttomoottorikoneen tässä. Traktorin hydrauliikkakone pystyy pilkkomaan todella suurikokoiset ja painavat puut ilman sen suurempaa vastustusta, jonka vuoksi hydraulihalkomakoneista löytyy todella suuri voima.

Mille puulajeille halkomakone käy?

Halkomakone puulajit
Lyhyesti: halkomakoneella voi pilkkoa mitä tahansa puulajeja.

Mille puulajeille tai puille halkoma oikeastaan edes käy? Vastaus kysymykseen on yksinkertainen, koska halkomakone käy poikkeuksetta jokaiselle eri puulajille. Kunhan koneesta löytyy riittävästi tehoa se pystyy pilkkomaan mitä tahansa puulajeja, kuten koivua ja mäntyä. Toisaalta osa puulajeista voi olla vaikeammin pilkottavissa, jos niissä on paljon oksia. Jos puussa on paljon oksia, kannattaa ne irrottaa ensin, koska muuten halkomakone voi pysähtyä. En ole kuitenkaan kuullut, että kukaan olisi koskaan hajottanut halkomakonettaan sen vuoksi, että laittoi siihen liian oksaisen puun.

Usein myös sitkeämmät puut halkeavat helposti klapikoneella. Puita voi joutua kääntelemään hieman, jotta niille löytää kaikista parhaimman halkaisukulman. Käytännössä yleensä tuota ongelmaa ei kuitenkaan tule, kunhan hankkii tarpeeksi tehokkaan puristusvoiman omaavan koneen. Kaikilla tämän klapikone vertailun laitteilla pystyy pilkkomaan puulajeja, kuten kuusi, haapa, pihlaja unohtamatta koivu, mänty, vaahtera ja leppä. Periaatteessa, mikä tahansa puulaji hoituu vaivatta klapikoneella.

Minkä kokoisiksi klapit tulee pilkkoa?

Klapipuut
Hyvä nyrkkisääntö: klapipuiden koon tulisi olla noin 6 – 16 senttimetriä.

Minkäkokoiseksi klapit tulee halkoa on kysymys, joka sattuu monen mieleen olipa kyseessä sitten tehokas laite tai kirves. Useat ovat kokeilleet, miten isot klapit palavat takassa, kun he eivät ole jaksaneet pilkkoa niitä tarpeaksi pieniksi. Voin kokemuksesta kertoa, että märät ja isot puut eivät yleensä syty kovinkaan helposti ja, jos ne syttyy ne palavat aivan naurettavan huonosti. Silloin lämpöenergiaa menee aivan turhaan hukkaan ja kallisarvoiset puut hupenevat kovaa vauhtia. Naapuritkaan eivät kiitä, koska usein märistä puista aiheutuva savu haisee pahemmalta.

Halot kannattaa pilkkoa kokoon, joka on noin 6 – 16 senttimetriä pitkä hieman oman tarpeen perusteella. Useisiin halkomakoneisiin on myös saatavilla lisävarusteita, kuten ristiteriä, joiden avulla puu halkaistuu yhdellä kerralla neljään osaan. Silloin puut ovat käytännössä valmiiksi täydellisen kokoisia ja, kun ne polttaa ne ovat kuivia, jolloin niiden lämpöarvo on kaikista paras.

Halkomakoneen huolto?

Halkomakoneita tulee myös huoltaa ajoittain. Hydraulihalkojaan kuuluu muun muassa vaihtaa öljyt. Öljyn vaihto halkomakoneeseen onnistuu seuraavasti. Ensin laitteen öljytulppa avataan ja sen pinnan mittatikun avulla katsotaan öljyn määrä. Kun huomataan, että öljyt tulee vaihtaa voi vanhat öljyt valuttaa pois astiaan. Yleensä öljyn valumiseen menee paljon aikaa halkomakoneissa, jopa pahimmilaan kymmeniä minuutteja. Sen jälkeen ota letkullinen kaadin, jonka avulla pystyt täyttämään uudet öljyt koneeseen. Käytännössä hydraulinen halkoja toimii usein paljon paremmin öljyn vaihdon jälkeen. Muista myös lukea vinkit laitteen mukana tulleesta käyttöoppaasta, jotta teet toimeenpiteen varmasti oikein.

Halkaisukonetyypit ja miten ne eroavat toisistaan?

Halkaisukonetyypit voidaan karkeasti jakaa sahaaviin malleihin, giljotiinimalleihin ja halkaisuruuveihin. Käydään tässä täydellisessä halkomakoneen ostajan-oppaassa läpi eri mallit. Kannattaa kiinnittää huomiota halkomakoneen pilkkomistapaan, koska niissä on eroja niin klapien pilkkomisnopeuden, kuin myös turvallisuuden puolesta.

Sahaava klapikone

Sahaavissa malleissa puu katkeaa usein pyöreällä metallista valmistetulla terällä, joka on usein sirkkelin terä. Toinen väline voi olla esimerkiksi sahaava laippa, joita käytetään moottorisahoissa. Puu katkeaa sen rungosta terän avulla ja sen katkaistu osa tippuu suoraan halkaisukoneeseen. Valmiit klapit siirtyvät näissä malleissa kuljetinhihnojen avulla.

Automaattisesti liikkuva terä on tyypillinen tuntomerkki sahaaville malleille. Niiden terä liikkuu katkaisuasentoon aina tiettyjen ajanjaksojen mukaan. Toisaalta on myös olemassa hieman erilaisia klapikone malleja, joissa leikkuuterä täytyy itse laittaa alas, jotta laite toimii. Useimmitten sahaavat mallit tarvitsevat kaksi käyttäjää, joista toinen syöttää puita sisään ja toinen asettaa ne puut sitten halkaisijaan. Sahaavien halkomakoneiden huono puoli on se, että sen työvaiheissa syntyy paljon sahanpurua, joka voi tukkia laitteen. Siksi usein kesken puiden pilkkomisen voi joutua puhdistamaan laitteen, jotta se taas toimii täydellä kapasiteetilla.

Käyttövoimansa sahaavat mallit saavat useimmiten traktorin hydrauliikasta. Sahaavien mallien suurin etu perinteisiin halkaisukoneisiin verrattuna on se, että niiden avulla pystyy pilkkomaan todella suuria puita. Näin pystyt hankkimaan todella suuren määrän polttopuita helposti. Usein sahaavat mallit ovat ammattikäyttöön tarkoitettuja ja siksi monet eivät osta niitä käyttöön omalle mökilleen.

Giljotiini klapikone

Giljotiinimalliset klapikoneet toimivat sillä periaatteella, että puut halkeavat halkaisuteräkoneella. Ylös ja alaspäin liikkuva rumpu pyörii ympäri ja siinä oleva terä leikkaa puut halki. Runko katkeaa juuri oikean kokoiseksi samalla kun puu halkeaa myös pituussuunnassa. Kun puu on halkaistu ensimmäisen kerran sen voi halkaista uudestaan pienempiin osiin. Puu asetetaan uudelleen halkaisimeen jolloin se menee taas puolestaan neljään osaan. Sen jälkeen klapit tippuu kuljetushinalle, josta ne siirretään suoraan kasaan. Voima tuotetaan tämän tyyppisissä giljotiini klapikoneissa hydraulimoottorilla tai nivelakselin välityksellä.

Giljotiini mallin huonoin puoli on se, että sitä käyttäessä syntyy poikkeuksetta paljon hakejätettä. Giljotiinimallisia koneita tarvitsee sen vuoksi huoltaa usein, koska kun kone kuluu se alkaa tuottamaan paljon enemmän jätettä. Giljotiinimalliset klapikoneet ovat usein nopeita käyttää ja niiden avulla puutavaran saa kasaan tosi helposti ja nopealla aikataululla.

Halkaisuruuvi klapikone

Halkaisuruuvilla toimivat klapikoneet ovat myös loistavia valintoja puiden pilkkomista ajatellen. Halkaisuruuvi kytketään käyttännössä suoraan traktorin voimansiirtoon kiinni, jonka vuoksi se saa naurettavan paljon tehoa itseensä. Halkaisulaite toimii siten, että pyörivä ja kartionmuotoinen ruuvilaite halkaisee puun suoraan sivuttaissuunnassa. Tällöin puu halkeaa kaikista parhaimmalla tavalla. Käytännössä halkaisuruuvikoneita käytetään usein traktorin kanssa, mutta siitä on olemassa myös sähköllä ja polttomootorilla toimivia versioita. Niiden toiminnot ja ominaisuudet usein vaihtelevat hieman riippuen halkomakoneen mallista.

Monet tekevät halkaisuruuvi klapikoneita itse, mutta en voi suositella sitä kenellekkään. Jopa uudet kaupasta tilatut hailkaisuruuvikoneet ovat usein vaarallisia ja niiden kanssa voi sattua vähän kaikenlaista. Halkaisuruuvityyppiset laitteet voivat usein tehdä hieman omia asioita, vaikka laitetta käyttäisi täysin sen ohjeiden mukaan ja huolehtisi omasta työturvallisuudesta. Suurin osa onnettomuuksista tapahtuu kuitenkin yleensä juuri silloin, kun halkaisuruuvikone on tehty itse tee-se-itse menetelmällä. Kaupassa myytävät mallit sisältää halkosyöttäjän, johon asetetaan oikean pituinen puu. Tämän jälkeen se työnnettään ruuvihalkaisijaan. Tapaturmat näiden halkaisuruuvilla toimivien klapikoneiden kanssa liittyy useimmiten siihen, kun puiden syöttäjä takertuu laitteeseen kiinni. Paras tapa välttyä loukkaantumisilta on välttää halkaisuruuvi periaatteella toimivia klapikoneita kokonaan.

Mistä halkomakone kannattaa ostaa?

Halkomakoneita myydään monissa paikoissa, niin kivijalkaliikkeissä kuin myös netissä. Nykyään halkaisukoneita voi ostaa edullisesti ja nopealla toimituksella suoraan verkkokaupoista. Netistä kannattaa tilata halkomakoneet varsinkin silloin, kun haluaa halvan hinnan ja kaikista monipuolisimman valikoiman. Kivijalkaliikkeiden suurin ongelma on se, että paikan päälle tultaessa välttämättä juuri sitä omaa mallia ei olekkaan varastossa, vaikka netissä lukisi, että sitä olisi saatavilla myös myymälästä. Toinen verkkokaupan etu on se, että se on käytännössä aina auki. Suosittelen tilaamaan klapikoneet kotimaisesta Virtasenkaupasta.

Uusimmat

Suositut