Paras vohvelirauta (2024) – Vertailussa 10 tuotetta

Paras vohvelirauta vertailu

Etsitkö uutta vohvelirautaa ja haluat tietää, mitkä ovat tällä hetkellä kaikista parhaat vaihtoehdot? Olet tullu juuri oikeaan paikkaan. Tästä testistä ja vertailusta löydät tämän hetken parhaat vohveliraudat, joiden avulla pystyt tekemään itse ravintolabrunsseja vastaavia vohveleita kotona.

Opastamme myös asioissa, joita kannattaa miettiä ennen kuin tekee ostopäätöksen. Tärkeisiin asioihin vohvelirautaa etsiessä kuuluu muun muassa laitteen teho, ulkonäkö, ominaisuudet ja paistolevyjen määrä. Löydät alapuolelta lisää aiheeseen liittyen.

Vohveliraudat ovat tärkeä osa keittiötä paistinpannun ja sauvasekoittimen lisäksi. Oikeanlaisella vohveliraudalla paistat loistavia vohveleita kotona nopeasti ja helposti.

Mikä on paras vohvelirauta?

Tämän vohvelirauta-vertailun voittaja on ehdottomasti Wilfa Tupla WAD-518MS. Tarkoittaako tämä nyt sitä, että kaikkien täytyy rynnätä kauppaan ostamaan juuri tuo rauta? EI. Parhain vohvelirauta riippuu paljon omasta käyttötarpeesta, jonka vuoksi tähän kysymykseen ei ole olemassa yhtä tyhjentävää vastausta.

Vohvelirautaan vaikuttavat monet asiat, joita on yllättävän paljon. Erilaisia rautoja on olemassa erinäköisiä ja kokoisia malleja, jonka vuoksi niistä on vaikea valita yhtä kaikille. Kuitenkaan vohveliraudan valinta ei ole onneksi sen monimutkaisempi prosessi.

Autamme tässä vohvelirauta-oppaassa juuri sinua löytämään hyvän ja oikean valinnan itsellesi. Huomioimme kaikki tärkeät asiat, joihin kuuluu muun muassa budjetti ja käyttötarve. Alapuolelle on listattu vinkkejä ja vertailuja, joissa kerromme, miten olemme valinneet parhaat raudat.

Paras vohvelirauta vertailu 2024

 1. Wilfa Tupla WAD-518MS – Paras vohvelirauta.
 2. Wilfa BW-1000B – Belgialainen vohvelirauta.
 3. OBH Nordica Select 6969 – Kaksoisvohvelirauta.
 4. Emerio Belgialainen vohvelirauta – Mini vohvelirauta.
 5. Tefal Snack Collection – Voileipägrilli vohvelirauta.
 6. Åviken Elegance 910 – Hyvä vohvelirauta.
 7. Champion vohvelirauta – Tuplavohvelirauta.
 8. Åviken tupla 905 – Tehokas vohvelirauta.
 9. Princess DeLuxe Piano Black – Pieni vohvelirauta.
 10. Dualit vohvelirauta tupla – Vohvelirauta tupla.

1. Paras vohvelirauta: Wilfa Tupla WAD-518MS

Paras vohvelirauta

Tämän vertailun voittaja ja paras vohvelirauta on Wilfa Tupla WAD-518MS. Siitä löytyy käytännössä kaikki, mitä vohveliraudalta voi vaan toivoa. Huippuominaisuuksien lisäksi sillä on elegantti ulkoasu ja loistava hinta-laatusuhde.

Wilfan suosituimpiin vohvelirautamalleihin kuuluva WAD-518MS on tehokas ja siitä löytyy kaikki vohveliraudalle oleelliset asiat. Kun Wilfan raudan hyräyttää käyntii valmistuu rapeat ja maistuvat vohvelit tuossa tuokiossa. Muun muassa seuraavien syiden vuoksi Wilfa Tupla voitti tämän vohvelirauta vertailun ja siksi se nimitettiin viralliseksi testivoittajaksi.

Ensinnäkin Wilfa Tupla WAD-518MS on varustettu kahdella paistopinnalla, jonka vuoksi se on kaksoisvohvelirauta. Tuplaominaisuuden ansiosta saat paistettua vohveleita tuplasti nopeammin vain yhteen lämmityslevyyn verrattuna. Laitteesta löytyy huimat 1600 wattia tehoa, jonka vuoksi rapeat vohvelit valmistuvat erittäin nopeasti. Toimituksemme mielestä tällä vohveliraudalla tehdyt vohvelit olivat vielä kaiken lisäksi juuri sopivan kokoisia ja niiden halkaisijaksi mitattiin noin 18 senttimetriä.

Wilfa Tupla WAD-518MS tarjoaa myös runsaasti ominaisuuksia ja toiminnallisuutta. Laitteen päältä löytyy säädettävä termostaatti, jota voi kätevästi manuaalisesti kääntää. Puolestaan pinnat on kaksoispinnoitettuja, jonka vuoksi ne ovat erittäin kestäviä ja pitkäikäisiä. Vohveliraudan pinta siis estää vohvelia tarttumasta pintaan, jonka vuoksi rauta on myös erityisen helppo puhdistaa.

Wilfa Tupla vohvelirauta on myös todella helppokäyttöinen, jonka vuoksi toimituksemme piti siitä erityisen paljon. Laitteen mukana tuli kauha, jonka avulla pystyi ottamaan juuri oikean määrän taikinaa. Kun taikina oli kaadettu levylle, sen kansi piti enää sulkea ja hetken päästä laitteen yläosaan syttyi merkkivalo, joka kertoi siitä, että vohveli oli täysin valmis. Paistotuloksesta tuli erittäin tasainen ja väliin ei jäänyt ilmakuplia. Toimituksemme mielestä Wilfan raudalla paistetut vohvelit olivat myös kaikista rapeimmat ja tasaisimmat.

Vohveleiden ulkonäkö oli myös ensiluokkainen, jonka vuoksi niistä sai otettua hienoja kuvia sosiaaliseen mediaan. Vohveleiden koko oli sopiva ja niiden pintaan tuli viisi isoa ja aika syvää vohvelisydäntä. Niiden suuren halkaisijan lisäksi vohvelit olivat riittävän paksuja, jotta ne eivät hajonneet käsiin.

Iloinen yllätys oli myös se, että rauta on mahdollista säilyttää pystyasennossa. Kun raudan voi laittaa pystyasentoon ilman, että se vahingoittaa laitteen sisällä olevia komponentteja sen saa kätevästi piiloon esimerkiksi hyllyn perälle. Erityistä plussaa laite sai myös sen vankasta rakenteesta ja tukevista kumitassuista, joiden vuoksi tämä vohvelirauta ei putoa vahingossa pöydältä. Kokonaisuudessaan Wilfa Tupla WAD-518MS on paras vohvelirauta sen maukkaiden ja rapeiden vohveleiden, hyvien ominaisuuksien sekä raudan ensiluokkaisen hinta-laatusuhteen ansiosta.

2. Belgialainen vohvelirauta: Wilfa BW-1000B

Belgialainen vohvelirauta

Wilfa BW-1000B on paras belgialainen vohvelirauta sen huippuominaisuuksien takia. Tämän vohvelirautojen suuren vertailun toinen sija meni myös Wilfan valmistamalle vohveliraudalle, joka kertoo hyvin siitä, miten laadukkaita rautoja he osaavat valmistaa. Toki myös kaikki muut vertailun raudat ovat varmoja valintoja.

Wilfa BW-1000B valikoitui vertailun toiselle sijalle, koska sen avulla pystyy valmistamaan kaikkein parhaimmat belgialaiset vohvelit. Laite on sen edeltäjänsä tapaan myös tuplavohvelirauta, jonka vuoksi sen avulla voi valmistaa kaksi vohvelia kerrallaan. Näin säästyy paljon kallisarvoista aikaa ja energiaa.

Paras belgialainen vohvelirauta yllättää sen ominaisuuksillaan. Laitteen kahva on älykäs ja sen lukitusmekanismin avulla se pysyy kiinni, kun vohveleiden paisto on kesken. Manuaalinen termostaatti mahdollistaa sen, että vohveleiden paistoasteen saa juuri omien mieltymysten mukaiseksi. Muun muassa nämä toiminnot tekevät tästä yhden parhaista vohveliraudoista.

Toimituksemme piti tässä vohveliraudasta myös sen helppokäyttöisyydestä. Kahden vohvelin taikina piti vain laittaa koneeseen, jonka jälkeen luukku asetettiin kiinni ja tuossa tuokiossa laitteen merkkivalo vaihtui punaisesta vihreäksi ja tuoreet vohvelit olivat valmiina. Käytön jälkeen laitteen puhdistus onnistui helposti, koska raudassa on tarttumaton kaksoispinnoite.

Edeltäjäänsä verrattuna Wilfa BW-1000B tarjoaa hieman vähemmän tehoa, joka on yhteensä 1000 wattia. Alemmasta tehostaan huolimatta laite valmistaa vohvelit riittävän nopeasti, jonka vuoksi koko perhe ehtii nauttimaan niistä yhdessä. Kiteytettynä Wilfa BW-1000B on paras belgialainen vohvelirauta, jonka avulla klassiset belgialaiset vohvelit valmistuvat tuossa tuokiossa. Laite saa myös erityistä kiitosta sen toiminnoista ja loistavasta hinta-laatusuhteestaan.

3. Kaksoisvohvelirauta: OBH Nordica Select 6969

Kaksoisvohvelirauta

OBH Nordica Select Double on yksi parhaista kaksoisvohveliraudoista markkinoilla. Laite valikoitui vohvelirauta testin kolmannelle sijalle sen käytettävyyden vuoksi. Laite on todella nopea ja tehokas, jonka vuoksi sen avulla valmistuu nopeasti herkulliset vohvelit.

Toimituksemme testin mukaan tällä OBH Nordican Select Double vohveliraudalla valmistui herkulliset vohvelit nopealla aikataululla kotona. Laitteen käyttö oli todella helppoa ja, koska kyseessä on kaksoisvohvelirauta, valmistui myös vohveleita paljon. Tästä vohveliraudasta löytyy 1600 wattia tehoa, jonka vuoksi se on erityisen tehokas vohvelirauta.

OBH Nordica Select Doublen ominaisuudet eivät myöskään jätä sitä jälkeen muista vertailun tuotteista. Tästä vohveliraudasta löytyy nimittäin säädettävä termostaatti, jossa on viisi eri lämpötila-asetusta. Kun vohvelirauta on lämmennyt sen ylle syttyy merkkivalo, joka kertoo sen, että vohvelirauta on käyttövalmis ja kuumentunut.

Toimituksemme yllättyi myös positiivisesti siihen, että vohvelit oli helposti irrotettavissa raudasta, eivätkä ne hajonneet tai tarttuneet pintaan kiinni. Tämä johtui tietenkin siitä, että rauta oli varustettu tarttumattomilla levyillä. Käytön jälkeen laite oli myös helppo puhdistaa ja laittaa takaisin sen laatikkoon odottamaan seuraavaa käyttökertaa. Kiteytettynä OBH Nordica Select Double on yksi parhaista kaksoivohveliraudoista sen kätevyyden ja monikäyttöisyyden takia.

4. Mini vohvelirauta: Emerio Belgialainen vohvelirauta

Mini vohvelirauta

Jos olet etsimässä pienikokoista mini vohvelirautaa on Emerio Belgialainen vohvelirauta varma valinta. Tämä pienikokoinen vohvelirauta on todella edullinen ja sen avulla belgialaiset vohvelit valmistuvat nopeasti. Tuote päätyi vertailun neljännelle sijalle sen pienen koon ja uskomattoman hyvän hinta-laatusuhteen ansiosta.

Emerio Belgialainen vohvelirauta tekee kaksi aitoa belgialaista vohvelia kerrallaan. Laitteen pienestä koosta huolimatta siitä löytyy massiiviset 800 wattia tehoa, joka on paljon tämän kokoluokan laitteelle. Sen vuoksi tällä vohveliraudalla valmistuu isompikin satsi vohveleita nopeasti.

Toimituksemme antoi myös tälle vohveliraudalle lisäpisteitä sen helppokäyttöisyydestä. Laitteeseen vain laitettiin taikina, jonka jälkeen luukku suljettiin. Hetken päästä laitteen merkkivalo syttyi ja vohveli oli valmis nautittavaksi. Vohveleista tuli todellakin aitoja belgialaisia ja ne olivat yllättävän pehmeitä.

Käytön jälkeen laite oli helppo puhdistaa sen pinnoitettujen paistopintojen ansiosta. Niiden helpon puhdistamisen lisäksi myöskään vohvelit eivät tartu siihen kiinni, josta on suuri apu. Laitteen käytön jälkeen se oli helppo sujauttaa piiloon kaapin perälle sen pienen koon ansiosta. Kaiken lisäksi laitteen voi myös säilyttää pystyasennossa, jonka vuoksi sen saa mahtumaan mitä kummallisimpiin reikiin. Kokonaisuudessaan Emerio Belgialainen vohvelirauta on paras mini vohvelirauta.

5. Voileipägrilli vohvelirauta: Tefal Snack Collection

Voileipägrilli vohvelirauta

Jos olet etsimässä voileipägrilliä ja vohvelirautaa samassa pakkauksessa on Tefal Snack Collection varma valinta. Tämä 2-in-1 laite mahdollistaa sekä kolmioleipien, että vohveleiden tekemisen. Laite päätyi vertailun viidennelle sijalle sen uskomattoman hyvän monikäyttöisyyden ansiosta.

Tefal Snack Collection voileipägrilli ja vohvelirauta on vuoden 2021 paras vohvelirauta ja testivoittaja. Tämän monitoimigrillin avulla valmistat paksut ja rapeat belgialaiset vohvelit tuossa tuokiossa. Laitteella voi tehdä sekä kolmioleipiä, että vohveleita, koska siinä on vaihdettava paistolevy. Tähän malliin on myös saatavilla paljon muitakin lisävarusteita.

Toimituksemme kokeili valmistaa tällä voileipägrillillä ensin kolmioleipiä. Kun oikea paistolevysetti oli sujautettu yhden painalluksen taktiikalla paikalleen oli aikaa aloittaa työnteko. Toastit valmistuivat kuin hetkessä ja leivät olivat lämpimiä sekä niiden sisällä ollut juusto oli sulanut. Kolmioleivät kinkkujuusto-täytteellä valmistui nopeasti ja kokeilimme myös vegaanisten leipien tekoa. Kun leivät oli nautittu tuli vohveleiden vuoro.

Vohveleiden valmistaminen onnistui samalla tyylillä kuin leipienkin ja vain paistolevy tuli vaihtaa. Laitteen avulla valmistui yhdet herkullisimmista belgialaistyylisistä vohveleista hetkeen. Ne olivat paksuja ja kuohkeita sekä sisältäpäin erittäin pehmeitä. Toimituksemme mielestä nämä olivat verrattavissa suoraan ravintolassa tarjottaviin vohveleihin. Kaiken kruunasi rapea ulkopinta.

Käytön jälkeen laite oli erityisen helppo puhdistaa sen irrotettavien ja vaihdettavien paistolevyjen vuoksi. Levyt on pinnoitettu ja ne voi pestä kätevästi suoraan astianpesukoneessa. Tämän laitteen avulla säästät myös paljon kallisarvoista kaappitilaa, koska laite ajaa monen eri keittiövälineen tehtävät samassa pakkauksessa. Lisävarusteina laitteella valmistaa myös esimerkiksi bagelit, donitsit, sydänvohvelit, paninit ja köyhät ritarit.

Laitteen ainoa huono puoli oli se, että vohveleiden ja kolmioleipien paistamisessa kesti oma aikansa. Tämä johtui luultavasti siitä, että laitteessa on vain 700 wattia tehoa. Monessa testivoittajassa tehoa on yli kaksinkertainen määrä, mutta paistamisesta selvittiin myös tällä tehomäärällä. Kokonaisuudessaan Tefal Snack Collection on paras voileipägrilli ja vohvelirauta samassa pakkauksessa.

6. Hyvä vohvelirauta: Åviken Elegance 910

Hyvä vohvelirauta

Åviken Elegance 910 on hyvä vohvelirauta kaikille. Se pääsi sijalle kuusi sen erityisen tyylikkään ulkomuotoilunsa vuoksi. Laitteessa riittää myös monipuolisesti toimintoja ja siinä on riittävästi tehoa.

Åviken vohveliraudan avulla valmistat vohvelit nopeasti ja helposti. Sen muotoilu on hyvin nykyaikainen ja elegantti, josta se saa toimituksemme mielestä lisäpisteitä. Laitteen sisällä on paksut alumiinista valmistetut levyt, joiden vuoksi lämpö jakautuu tasaisesti ympäri levyä. Tämä on tehty tietenkin sen takia, että vohvelit paistuisivat mahdollisimman tasaisesti.

Laite on yllättävän helppokäyttöinen, mutta saattaa vaatia hieman totuttelua. Merkkivalo syttyy heti, kun rauta on kytketty pistorasiaan ja se on lämmennyt riittävän kuumaksi. Sen jälkeen vohveleiden paiston voi aloittaa. Laitteen käytön jälkeen se on helppo puhdistaa, koska sen pinnoite on valmistettu tarttumattomaksi. Näin vohvelit oli helppo irottaa eivätkä ne halkeilleet.

Laite tarjoaa huimat 1600 wattia tehoa, jonka vuoksi vohvelit valmistuvat sen avulla nopeasti. Koska rauta on kaksoisvohvelirauta sillä saa paistettua puolet enemmän vohveleita, kuin vain yhdellä paistolevyllä. Sen vuoksi vohvelit paistuvat nopeasti myös isommalle porukalle. Kaiken kaikkiaan Åviken Elegance 910 on laadukas ja tyylikäs vohvelirauta ja se on ansainnut paikkansa tämän parhaiden vohvelirautojen vertailun listalla.

7. Tuplavohvelirauta: Champion vohvelirauta

Jos olet etsimässä edullista ja hyvää tuplavohvelirautaa kannattaa kääntyä Champion vohveliraudan puoleen. Champion on tunnettu sen kohtuu hintaisista kodinkoneistaan. Yleensä Champion on moninkertaisesti halvempi, kuin muut kodinlaitteet, mutta tällä kertaa niin ei kuitenkaan ole.

Tämä Champion vohvelirauta on nimittäin täysin laatuvehje, joka näkyy myös tuotteen hinnassa. Sen ulkomuoto on tyylikkään musta ja sen päältä löytyy kätevä säätönappi. Toimituksemme mielestä nappi ei ollut laisinkaan halvan tuntuinen, vaikka se aluksi vaikutti siltä.

Champion vohveliraudan avulla vohvelit valmistuivat erittäin nopeasti ja, koska kyseessä on tuplavohvelirauta valmistuu vohveleita puolet enemmän kuin perinteisellä yhden paistolevyn vohveliraudalla. Laitteen teho on 1600 wattia, jonka vuoksi vohvelit paistuivat todella nopeasti. Kokonaisuudessaan Champion vohvelirauta on hyvä valinta tuplavohveliraudaksi.

8. Tehokas vohvelirauta: Åviken tupla 905

Tehokas vohvelirauta

Jos olet etsimässä tehokasta ja nopeaa vohvelirautaa kannattaa suunnata katse kohti Åviken tupla 905 -vohvelirautaa. Merkkinä Åviken on erikoistunut vohvelirautoihin, jonka vuoksi heidän valikoimastaan löytyy monipuolisesti eri mallisia ja kokoisia vohvelirautoja.

Tehokas vohvelirauta kätkee sisäänsä 1600 wattia tehoa. Teholukema on suuri vohveliraudalle, jonka vuoksi vohvelit valmistuvat erityisen ripeällä aikataululla. Koska kyseessä on tuplavohvelirauta on vohveleiden tekeminen myös paljon nopeampaa.

Ulkopuolelta katsottuna laite ei aluksi välttämättä huohku laadukkuutta, vaikka se sitä todella on. Laite on valmistettu alumiinista, joka on kestävä ja kevyt metalli. Siksi sitä käytetään myös muun muassa lentokoneissa. Kokonaisuudessaan Åviken tupla 905 on tehokas vohvelirauta tosikäyttöön.

9. Pieni vohvelirauta: Princess DeLuxe Piano Black

Pieni vohvelirauta

Pieni vohvelirauta voi olla monella mielessä ja siksi Princess DeLuxe Piano Black soveltuu siihen tehtävään hyvin. Laite tarjoaa monipuoliset toiminnot suurella teholla, jonka vuoksi se on erityisen hyvä vohvelirauta. Tämä pieni vohvelirauta päätyi ansaitusti suuren vertailun yhdeksänelle sijalle.

Princess DeLuxe Piano Black vohvelirauta tarjoaa säädettävän termostaatin, jonka avulla voit säätää vohvelien lämmityksen juuri itselle sopivalle lämpötilalle. Laitteen suurin teho on 1500 wattia, joten se on myös tarpeeksi nopea. Kaiken lisäksi tällä vohveliraudalla paistetuista vohveleista tulee aitoja belgialaisia.

Vohveliraudan pienestä koostaan huolimatta se valmistaa kaksi belgialaista vohvelia kerralla. Cool Touch -kahva varmistaa sen, että kahva ei lämpene turhaan kun vohvelit ovat paistumassa. Tarttumattoman pinnoiteen vuoksi laite on käytön jälkeen todella helppo puhdistaa.

Rakenteensa puolesta Princess Deluxe Piano Black on vankka sen pienestä koostaan huolimatta. Luistamattomat jalat estävät laitteen liukumisen alas pöydältä ja virtajohto on riittävän pitkä. Toimituksemme ei kuitenkaan pitänyt aivan kaikesta tässä laitteessa. Monen mielestä siinä oleva merkkivalo oli aivan liian kirkas, jonka vuoksi yksi toimituksemme jäsen kävi hakemassa aurinkolasit päähänsä. Kokonaisuudessaan Princess DeLuxe Piano Black on kuitenkin laadukas ja hyvä vohvelirauta, joka mahtuu hyvin piiloon kaappiin sen pienen kokonsa ansiosta.

10. Vohvelirauta tupla: Dualit vohvelirauta tupla

Vohvelirauta tupla

Tämän suuren vohvelirauta vertailun viimeiselle, mutta ei kuitenkaan kaikista vähäisimmälle sijalle päätyi Dualitin tupla vohvelirauta. Tätä laitetta voisi kutsua jopa kaikkien vohvelirautojen ökymalliksi, jossa ei ole säästetty käytännössä missään.

Jos haluat mahdollisimman ison ja hyvän vohveliraudan on tämä Dualitin tuplarauta varma valinta. Syy sille, miksi laite ei kuitenkaan ole listan ykkösenä on yksinkertainen. Se johtuu laitteen hinta-laatusuhteesta.

Tästä Dualit tuplaraudasta löydät 1500 wattia tehoa, jonka avulla vohvelit paistuvat tuossa tuokiossa. Kyseessä on myös tietysti tuplarauta ja, koska molemmat paistolevyt ovat erillään tapahtuu niiden kypseneminen vielä tavallista nopeammin.

Materiaaliensa puolesta laite on huippuluokkaa, sillä se on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Arvokkaiden materiaalivalintojen vuoksi laite on myös pitkäikäinen ja siksi se soveltuu hyvin ammattikäyttöön. Kokonaisuudessaan Dualit tupla vohvelirauta on hyvä valinta, jos omaa paksun lompakon tai tarvitsee vohvelirautaa ammattikäyttöön.

Miten valita paras vohvelirauta?

Vohvelirauta vertailu

Kuinka voin valita parhaan vohveliraudan on kysymys, joka tulee monelle mieleen. Kerromme tässä nyt mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota täydellistä vohvelirautaa etsiessä. Olemme käyttäneet näitä samoja kriteereitä, kun olemme poimineet satojen vohvelirautojen joukosta juuri ne kymmenen parasta.

Kun olet miettimässä vohveliraudan hankintaa on syytä kiinnittää huomiota siihen, minkälaisia vohveleita haluat valmistaa. Moni haluaa paksuja ja maukkaita belgialaisia vohveleita, kun taas osa pitää enemmän perinteisistä ohuista vohveleita. Erilaisia vohvelimalleja varten on suunniteltu erilaisia vohvelirautoja ja moneen malliin on saatavilla myös erilaisia lisäosia. Suosittelen kiinittämään huomiota seuraaviin asioihin vohvelirautaa etsiesssä.

 1. Kiinnitä huomiota lämmönjakoon: Vohveliraudan tehtävä on kypsentää vohveli kauttaaltaan siten, että sen reunat eivät jää raa’aksi. Varsinkin alumiiniset vohveliraudat onnistuvat lämmönjakamisessa poikkeuksellisen hyvin sen hyvän lämmönjakosuhteen ansiosta. Vohveliraudan lämmönjako riippuu kuitenkin aina mallista ja siksi osa koneista luo upean ja tasaisen pinnan, kun taas muissa voi olla rapeat reunat ja ilmava keskusta.
 2. Tarkista ominaisuudet: Yksi tärkeimmistä vohveliraudan ominaisuuksista on kieltämättä tarttumattomat levyt. Kukaan ei halua sellaista vohvelirautaa, jolla tulee vohveleita, mitkä eivät irtoa levystä tai ne halkeavat siinä prosessissa kahtia. Nykyään onneksi lähes jokaisessa mallissa on tarttumattomat levyt, joiden avulla vohvelit pääsevät raudasta ulos yhtenä kappaleena.
 3. Teholla on väliä: Jos laitteessa ei ole riittävästi tehoa vohvelit eivät valmistu kovinkaan nopeasti. Kaikista hitaimmissa vohveliraudoissa tehoa on vain noin 500 wattia, kun taas tehokkaimmissa malleissa sitä on yli kolme kertaa enemmän eli 1600 wattia. Parhaimmat eli noin 1600 watin luokan mallit valmistavat kaksi vohvelia vain alle kahdessa minuutissa. Hitaiden vohvelirautojen toinen huono puoli on se, että niiden keskiosa kypsyy ennen ulkopuolta, jolloin lopputuloksesta ei tule paras mahdollinen.
 4. Vohveleiden malli: Erilaisilla vohveliraudoilla tulee erilaiset vohvelit. Jos haluat belgialaisia vohveleita on syytä hankkia malli, mikä mahdollistaa niiden tekemisen. Puolestaan, jos pidät enemmän klassisista ja ohuista vohveleista kannattaa ostaa perinteisempi malli. Amerikkalaiset vohvelit ovat usein pyöreitä tai neliömäisiä, kun taas Euroopassa suositaan enemmän belgialaista mallia. Atlantin toisella puolella olevassa versiossa valmistetaan usein yksi isolätty, joka leikataan neljään osaan.
 5. Merkkivalo: Merkkivaloon tai merkkiääneen kannattaa kiinnittää huomiota. Merkkivalo vaihtelee hieman mallista riippuen. Osa malleista kertoo merkkivalon avulla milloin vohvelirauta on riittävän lämmin kun taas toiset kertovat milloin vohvelit ovat valmiita.
 6. Puhdistettavuus: Siisteys on monelle tärkeää ja siksi vohveliraudan puhdistukseen on syytä kiinnittää riittävästi huomiota. Tarttumattomat pinnat ovat oiva lisävaruste, koska se helpottaa puhdistamista merkittävästi.
 7. Säilytys: Kannattaa miettiä tuletko käyttämään vohvelirautaa päivittäin. Jos vastaus kysymykseen on ei, suosittelen pienempiä malleja. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että valitset mallin, jonka voi asettaa pystyasentoon. Näin säästät paljon tilaa keittiön kaapeista.

Usein kysytyt kysymykset vohveliraudoista

Löydät alapuolelta kaikista yleisimmät kysymykset vohvelirautoihin liittyen. Pyrimme vastaamaan kysymyksiin mahdollisimman perusteellisesti ja monipuolisesti.

Miten puhdistaa vohvelirauta?

Vohveliraudan puhdistaminen on helppoa, kun sen osaa. Anna raudan jäähtyä kokonaan ennen puhdistamisen aloittamista ja muista irrottaa laite verkkovirrasta. Sen jälkeen kuivaa vohveliraudan pinta talouspaperilla tai liinalla ja poista ylimääräiset murut. Tämän jälkeen voit pyyhkiä vohveliraudan ulkopinnan kostealla pyyhkeellä. Jos taikinaa jää kiinni vohvelirautaan voit lisätä siihen kohtaan hieman öljyä ja antaa sen seistä siinä hetken. Sen jälkeen voit puhdistaa öljyisen kohdan uudestaan kostealla pyyhkeellä tai liinalla.

Vohveliraudan puhdistaminen on helpompaa silloin, kun sen pinnat on tarttumattomat. Tällöin lika ja ylimääräiset asiat irtoavat sen pinnasta vaivatta. Monissa vohveliraudoissa on myös irrotettavat paistolevyt, jotka voidaan pestä pesualtaassa saippualla tai monet mallit mahdollistavat myös niiden pesun astianpesukoneessa. Suosittelen valitsemaan mallin, jonka osat voi pestä astianpesukoneessa, jotta säästät kallisarvoista aikaa. Muista kuitenkin ennen ensimmäistä käyttökertaa tarkistaa ohjeet puhdistamiseen ja laitteen hoitamiseen sen ohjekirjasta, jotta et vahingossa vahingoita uutta vohvelirautaa tai itseäsi. Näin myös varmistut siitä, että laite on pitkäikäinen ja kestää vielä kauan.

Mikä vohvelirauta minulle?

Vohvelirautaa, joka sopisi aivan kaikille on vaikea löytää. Se usein hankitaan sen vuoksi, että sillä saa valmistettua nopeasti ja helposti kotitekoisia vohveleita. Kun olet etsimässä itsellesi täydellistä vohvelirautaa on tärkeää kiinnittää huomiota omaan budjettiisi ja laitteen puhdistettavuuteen.

Osa vohveliraudoista tarjoaa mahdollisuuden irrottaa levyt, joka helpottaa puhdistusta merkittävästi. Monet mallit mahdollistaa myös laitteen osien pesun astianpesukoneessa, joka helpottaa taakkaa entisestään. Mallien ominaisuudet ja toiminnot riippuvat paljon. Osassa on merkkiääni, joka kertoo milloin vohvelit ovat valmiita. Toisaalta osa laitteista tarjoaa myös ajastimen, joka ajaa käytännössä saman asian. Pyri valitsemaan juuri omia mieltymyksiäsi vastaava vohvelirauta. Käytännössä kaikki tämän vohvelirautavertailun raudat ovat varmoja valintoja, koska olemme tarkistaneet ja vertailleet ne keskenään sekä laittanut ne tosielämän käyttötestiin.

Milloin vietetään kansainvälistä vohvelipäivää?

Kansainvälistä vohvelipäivää vietetään vuosittain 25.3. Juhlapäivän aikaan patentointiin ensimmäinen vohvelikone ja talvi rupeaa taittumaan kevääksi, jonka vuoksi sitä juhlistetaan syömällä paljon vohveleita. Monet kokeilevat myös tuona juhlapäivänä erilaisia reseptejä jokaisella päivän aterialla. Kansainvälisen vohvelipäivän kunniaksi voit siis syödä vohveleita aamiaiseksi, illalliseksi, päivälliseksi, jälkiruoaksi sekä tarjota niitä myös muille.

Vohveleiden historia?

Jo antiikinajan muinaiset kreikkalaiset valmistivat väitetysti vohveleita. Ne eivät kuitenkaan olleet läheskään yhtä maukkaita, eikä niitä kutsuttu vohveleiksi. Siksi monien mielestä nykyiset vohvelit saivat alkunsa vasta keskiajalla. Ensimmäisen vohveliraudan kehittäjä on Cornelius Swarthout, joka patentoi mallinsa jo 24. elokuuta 1869. Tästä vohveliraudan patentoimispäivästä on tullut myös kansainvälinen vohvelipäivä. Norjalainen Rolf Moen omaa Guinnesin maailmanennätyksen maailman suurimmasta paistetusta vohvelista.

Paras vohveliresepti?

Vohvelireseptejä on netissä vaikka kuinka paljon, mutta voin luvata, että tämän reseptin avulla valmistat kaikista parhaat vohvelit. Tämä resepti on yhden toimituksemme jäsenen mummon jo pitkään suvussa kulkenut vohveleiden valmistusohje.

 • Parhaiden vohveleiden ainesosat:
 • 2 kananmunaa
 • 2 dl maitoa
 • 2 dl kuohukermaa
 • 2 dl vehnäjauhoja
 • 1,5 tl vaniljasokeria
 • 0,5 dl voita (sulatettu)
 • ripaus kaardemummaa
 • ripaus suolaa

Vispaa ensin kerma vaahdoksi asti, jonka jälkeen riko kananmunat ja sekoita ne joukkoon. Kaada samalla maito ja lisää vaniljasokeri. Tämän jälkeen sekoita jauhot ja sulatettu voi. Aseta kauhalla valmis taikina lämpimään vohvelirautaan. Nauti herkullisista vohveleista.

Uusimmat

Suositut